Vara anului trecut a fost una cât se poate de delicată pentru sportul de performanţă din Sălaj la nivel de echipe. Cele trei cluburi reprezentative ale municipiului, Volei Municipal Zalău, Handbal Club Zalău şi Fotbal Club Zalău au fost la o aruncătură de băţ de prăpastie, din cauza datoriilor pe care le aveau către bugetul statului. Lucrurile s-au rezolvat în cele din urmă, iar sporturile care atrag în decursul unui an cel mai mare număr de spectatori au supravieţuit.
Voleiul a avut un parcurs lăudabil, adică a câştigat Cupa României, titlul de campioană mergând în acest an în Bănie (obiectivul în campionat fiind 1 – 4). Pe lângă trofeul Cupei României, jucătorii pregătiţi până la finalul sezonului de bulgarul Stoyan Stoev (plecat de la Zalău fără să-şi ia rămas bun de la cei cu care a colaborat timp de două sezoane) au reuşit o performanţă notabilă şi în cupele europene, ajungând până în sferturile de finală ale Cupei CEV. De asemenea, Volei Municipal a devenit în acest an, pentru a treia oară consecutiv, vicecampioana României.
Printre momentele de bucurie pentru performanţele realizate se mai auzea, spre finalul sezonului, câte o voce spunând: „lucrurile nu sunt chiar roz la această echipă”. Chiar primarul Radu Căpîlnaşiu a afirmat la finalul unui meci că situaţia echipei din punct de vedere financiar va fi delicată începând din această vară, ceea ce acum se adevereşte. Echipa care a umplut în repetate rânduri Sala Sporturilor şi care nu o dată i-a făcut fericiţi pe zălăuanii iubitori ai sportului la fileu este astăzi, poate mai aproape ca niciodată, la un pas de desfiinţare.
Oficialii clubului susţin că, oricât ar părea de trist şi de nedrept, acesta ar fi finalul dacă nu se va reuşi strângerea sumei de 300.000 de lei din mediul privat, ceea ce reprezintă zece la sută din bugetul total al clubului, restul de 90 la sută provenind de la bugetul statului.
În ciuda unor comentarii impertinente de pe diferite reţele de socializare şi site-uri, comentarii care, de multe ori nu au nicio tangenţă cu realitatea, această echipă, ca oricare alta care reprezintă municipiul şi judeţul într-o competiţie naţională, chiar şi internaţională, nu trebuie lăsată de izbelişte. Este nevoie, mai mult ca oricând, ca oamenii de afaceri potenţi din judeţ să se aşeze la o masă (sau să li se propună o astfel de invitaţie), iar voleiul din municipiu să aibă continuitate. Există un Club Sportiv Şcolar cu echipe de juniori în această ramură sportivă, tineri care aspiră să ajungă, într-o bună zi, să evolueze cu echipa locală pe prima scenă a voleiului românesc. Există şi alte echipe de volei în Zalău, la fel şi la Şimleu Silvaniei, iar dacă aceşti copii care învaţă astăzi „Abecedarul” voleiului nu vor avea continuitate la nivel de seniori, nu se justifică nici investiţia făcută în ei. Orice sport, indiferent cât este de atractiv şi frumos, fără o reprezentantă la nivel de seniori în comunitate este ca orchestra fără dirijor.
Sălajul sau Zalăul nu se poate compara din punct de vedere economic cu multe judeţe sau oraşe din ţară, tocmai de aceea, cele trei echipe, în special cele de volei şi handbal, care fac o bună propagandă acestei zone geografice, trebuie susţinute nu doar din banul public, ci şi din mediul privat. Probabil e puţin exagerat, însă, la afirmaţiile făcute de oficialii clubului, viitorul voleiului zălăuan este astăzi în mâna oamenilor de afaceri. De decizia lor depinde soarta unor jucători, de ce nu, viitorul unor familii şi, nu în ultimul rând, bucuria suporterilor plătitori de impozite care vor să vadă în continuare spectacol voleibalistic la poalele Meseşului.
Cred ca s-a gresit exprimarea „comentarii impertinente”. Adica nici de spus o parere personala nu mai avem voie ca suntem impertinenti? Adica suntem obraznici, necuviinciosi, lipsiti de respect, neobrazati, sau mai pe scurt nu suntem pe placul conducerii clubului?
Din club de la calculator (postari),cafea si barfe nu se pot aduna cei 10% din buget conform legi,valabila si pt volei. Cine conduce voleiul ? E normal sa se intample astfel ,in ac conditii.La munca….
Probabil ca trebuie acoperite anumite salarii nesimtite si de aici vin di problemele.